Sayfalar

29 Nisan 2018 Pazar

Şeker Diye Tatlandırıcıyla Mı Kandırılıyoruz?


Gıdaya tatlı tadı veren ancak şeker olmayan maddeler vardır. Tatlandırıcı özelliği olan bu maddelere,







şeker tüketiminin çeşitli hastalıklara neden olduğu ortaya çıkarıldıktan sonra  ilgi daha da artmıştır. Bu ilgi ne kadar doğru oda tartışılır bir konu..

Yapay Tatlandırıcı

Bu yazımda ülkemizde yaygın olarak kullanılan ve yoğun tatlandırıcı özelliği olan Asesulfam-K, Aspartam ve Sakkarin hakkında bilgi vermek istiyorum. Şeker tadında olan bu maddeler yapay olarak laboratuvar ortamında sentezlenmektedir. Tatlandırma dereceleri çok yüksek olup bir o kadar da ucuzdur. Bu nedenle kullanımları yaygınlaşmıştır. Şekerin tatlılık derecesi 1 olarak kabul edilirse bu tatlandırıcıların tatlılık dereceleri;

Yapay Tatlandırıcılar
Yaklaşık Tatlılık Dereceleri
Asesulfam-K
80-250
Aspartam
100-200
Sakkarin
20-700








olarak bilinmektedir.

Birçok gıda ve içecekte kullanılan bu tatlandırıcıları asıl anlatmamın nedeni meyve nektarları ve meyve içeceklerinde yaygın olarak kullanılmasıdır. “Meyve Suyu”nu Bilmeden İçme başlıklı yazımda meyve suyu haricindeki diğer gruplara şeker ilavesinin yapıldığını belirtmiştim. İşte bu ilavelerde şeker yerine bu tatlandırıcılar daha çok tercih ediliyor. Çünkü tatlandırma özelliklerine göre fiyatları oldukça ucuzdur. Sadece meyve nektarlarında, meyveli içeceklerde değil diyetetik amaçlı reçellerde, sakız, puding, dondurma, meyveli yoğurt, aromalandırılmış sütlerde hatta diş macunlarında bile kullanılmaktadır.


Zararlarına değinecek olursak birçok araştırma mevcuttur. Ancak en önemlisi bu üç tatlandırıcının da çağımızın hastalığı olan kanser riskini arttırdığı yönünde olan çalışmalardır.


Yani “şekersiz” yazan ürünlere kanıpta bu tehlikeli maddeleri gözden kaçırmayalım.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder